słoiczki na przetwory

Jak wybrać słoiczki na przetwory?

Słoiczki na przetwory to nieodłączony atrybut w kuchni. Stosowane są do konfitur, ogórków kiszonych lub marynowanych grzybów. Nabywając słoiki do przetworów, należałoby zwrócić uwagę na parę ważnych kwestii. Jaki słoik do warzyw, natomiast jaki do owoców dobrać? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu słoików na przetwory?

Czym prezentują się odpowiednie słoiki?

Właściwe słoiki do pasteryzacji artykułów spożywczych powinny zagwarantować dobrą hermetyczność gdyż jedynie wówczas własne produkty zatrzymają własne wartości. Najdoskonalsze do tego rodzaju operacji będą zatem słoiki twist-off (z zakrętkami) i rodzaju weck więc mające gumowe uszczelki oraz szklane nakrywki. Pierwszy rodzaj słoików idealnie sprawdzi się zarówno przy pasteryzacji na mokro jak również na sucho. Przy słoikach rodzaju weck poleca się wykorzystywanie ich do pasteryzacji na mokro jednak już na sucho nie. Dzieje się tak gdyż gumowa uszczelka zamknięta w tego rodzaju słoikach może zostać uszkodzona w piekarniku.

Co powinny mieć słoiczki na przetwory?

słoiczki na przetwory

Słoiczki na przetwory zawsze muszą mieć dostosowaną wielkość do konkretnego produktu. Różnorodne rodzaje można zakupić w sklepie SFMEBLE. Największe z nich doskonale sprawdzają się do zrobienia jabłek na ciasto lub kapusty do krokietów, natomiast mniejsze słoje na dżemy będą dobre też do konfitur lub powideł. tymże nieco na przetwory nie mogą być uszkodzone lub popękane! Niewątpliwie warto jest też wyposażyć się w zapas zakrętek – te już kilkakrotnie wcześniej używane mogą ponieważ spowodować, iż wekowanie pójdzie na marne, ponieważ artykuł może zgnić!

Słoiki z kranikiem

Dobrym rozwiązaniem pośród słojów, są te z wkomponowanym w pobliżu podstawy kranikiem. Jest to doskonałe wyjście na przygotowanie większej ilości lemoniady, mrożonej herbaty, poncza lub odmiennego płynu oraz podanie go np., podczas przyjęć w ogrodzie. Takie słoje identycznie jak te rodzaju twist-off mają gwint oraz dostosowaną nakrętkę. Są niezwykle pojemne, natomiast dużych wymiarów górny przelot, zapewnia nie jedynie przygotowanie, jednak także dołożenie do środka owoców, kostek lodu lub po prostu napoju.